Je eigen nagels mooi egaal lakken is niet evident. We laten ons verleiden door hippe kleurtjes of leuk verpakte flesjes maar ook mooie kleurtjes worden verknoeid door slecht lakwerk. Als je enkele basisregels toepast is het niet zo moeilijk en geniet je langer van kwaliteitsvol gelakte nagels.

Naast de technieken die ik hieronder beschrijf, speelt ook de kwaliteit van de nagellak een grote rol. Ik ben grote fan van de O.P.I.-nagellakken omdat ze snel drogen en elk flesje een pro-wide borsteltje bevat waarmee je makkelijk lakt zonder strepen te maken.

Stap 1: reinig en ontvet je nagels

Om egaal te kunnen lakken moet je eerst elke nagel grondig reinigen en ontvetten door je handen met een vetvrije zeep te wassen. Zo verwijder je ook de overgebleven restjes dissolvant waarmee je oude nagellak verwijderd hebt.

Stap 2: breng basislak aan

Een dun laagje kleurloze basislak zorgt ervoor dat de kleurstoffen van je nagellak niet in de nagel dringen. Laat de basislak goed drogen, zodat de bovenlaag zich goed vasthecht. Dankzij de gladde onderlaag lak je makkelijker zonder strepen te maken.

Stap 3: de eerste kleurlaag

Schud goed je flesje nagellak zodat de kleurpigmenten mooi verdeeld worden. Breng daarna een eerste kleurlaag aan. Begin met je borsteltje op 1 millimeter van je nagelriem en strijk de lak uit richting de vrije boord. Met het pro-wide borsteltje van O.P.I. lak je je volledige nagel in 1 beweging, met andere borsteltjes moet je vaak nog een extra laag aanbrengen aan elke zijde.

Stap 4: de tweede kleurlaag

Het is heel belangrijk dat je de eerste laag goed laat drogen. Daarna breng je een tweede kleurlaag aan op dezelfde wijze. Tijdens het drogen verdampen de solventen in de lak. Hoe sneller de lak droogt, hoe langer je lak intact zal blijven.

Stap 5: breng de toplaag aan

Werk je nagels af met een toplaag die je nagellak beschermt en extra doet glanzen. Ik gebruik daarvoor altijd ‘OPI Start To Finish’ omdat het een product is met een 3-ledige werking: basislaag, toplaag en nagelversteviger. Als de toplaag droog is ben je klaar.

Hoe lak ik als rechtshandige mijn rechterhand (en andersom)?

Leg je rechterhand op een vlak oppervlak en strijk met het borsteltje over de nagel van de nagelriem naar de vrije boord. Om de zijkanten van je nagels te lakken, kantel je je vinger in plaats van het borsteltje.

Om te vermijden dat je nagellak in de nagelriemen loopt – een vaak voorkomend probleem bij beginnende lakkers – begin je met een stip op de punt of in het midden van de nagel. Zo zit er minder lak op het borsteltje als je de nagelriem nadert. Veeg ook steeds je borsteltje aan 1 kant af aan de binnenkant van je flesje, zodat er niet te veel lak op je nagel terechtkomt.

Een extra tip om je flesje nagellak langer te bewaren

Een flesje nagellak is gemiddeld 2 jaar houdbaar. Maak de hals van je flesje na gebruik altijd goed schoon met een beetje dissolvant (OPI expert touch remover), zodat de lak niet in contact komt met lucht. Als je dat zorgvuldig doet, zal de lak zijn kwaliteit langer behouden. Vervallen nagellak strijkt namelijk niet goed uit.

Als de nagellak toch indikt, kan je die verdunnen met nagellakverdunner. Gebruik nooit dissolvant om de nagellak te verdunnen.